Kotoučové brzdy na kolo: jak fungují a jaké mají (ne)výhody

Kotoučové brzdy na kolo: jak fungují a jaké mají (ne)výhody

Pokud stojíte před rozhodnutím, jaké brzdy na kolo vybrat, v naprosté většině případů se budete rozmýšlet mezi ráfkovými nebo kotoučovými brzdami. V tomto článku se zaměříme na kotoučové brzdy, jejich vlastnosti, úskalí i přednosti.

Jak fungují kotoučové brzdy

Kotoučové brzdy fungují na principu kotouče, připevněného k náboji kola, a třmene, který je upevněn na vidlici.

Kotoučové brzdy využívají tření mezi brzdovými destičkami a brzdovým kotoučem ke zpomalení kola. Jejich hlavní předností je výkon. Proto na kotoučové brzdy narazíte jak u horských kol, tak u silničních kol, která jsou vhodná pro delší tratě zdolávané ve vyšších rychlostech.

Kotoučové brzdy se dále dělí na brzdy hydraulické a mechanické. Podívejme se na jejich princip fungování blíže.

1. Hydraulické kotoučové brzdy

Hydraulické kotoučové brzdy využívají k přenosu brzdné síly z páky na kotouč tekutinu. Kapalina není stlačitelná a na rozdíl od ocelového lanka, které využívají mechanické brzdy, má výrazně menší odpor proti pohybu.

Jakmile cyklista zmáčkne brzdovou páku, tlak v hydraulickém systému vzroste a dochází k přenášení kapaliny hadicí do brzdového třmenu. Zde vzniklý tlak působí na písty uvnitř brzdového třmenu, které tlačí brzdové destičky proti kotouči, a tím dochází k brzdění kola.

Výhody hydraulických brzd

  1. Lepší brzdný účinek: u hydraulických brzd dochází k lepšímu přenosu síly. Brzdění na kole s hydraulickými brzdami je tak mnohem efektivnější. K zastavení kola často stačí jediný pohyb prstem.
  2. Jednodušší seřízení: v porovnání s mechanickými brzdami je seřízení hydraulických brzd méně náročné.

Nevýhody hydraulických brzd

  1. Vyšší cena: hydraulické kotoučové brzdy jsou finančně nákladnější. Pokud nechcete slevit z požadavků na kvalitu ani příliš vyčerpat svůj rozpočet, prohlédněte si brzdy na kolo z naší nabídky. Najdete zde starší modely ve skvělém stavu za příznivější ceny.
  2. Náročnější údržba: základní péče zahrnuje především čištění brzdových destiček a výměnu hydraulické kapaliny. Při údržbě se neobejdete bez sady pro hydraulické brzdy, někdy je zapotřebí i odmašťovač. Časové nároky na údržbu jsou obecně vyšší než u mechanických brzd.

Cyklobazar radí: v cyklistické komunitě se těší velké oblibě kotoučové brzdy Shimano nebo brzdy Tektro. Obojí – a spoustu dalších modelů od renomovaných výrobců – najdete v našem sortimentu.

hydraulická kotoučová brzda a brzdový kotouč
hydraulická kotoučová brzda a brzdový kotouč

2. Mechanické kotoučové brzdy

Mechanické kotoučové brzdy přenášejí brzdnou sílu z páky na kotouč napínáním ocelového lanka. Jakmile cyklista zmáčkne brzdovou páku, lanko se napne a přenáší sílu na brzdový třmen.

Třmen tlačí brzdové destičky proti kotouči, a tím dochází k brzdění. Systém mechanických kotoučových brzd se podobá ráfkovým brzdám: na rozdíl od nich však umožňuje znatelně bezpečnější jízdu.

Výhody a nevýhody mechanických brzd

  1. Jednodušší údržba: už samotná výměna ocelového lanka je snazší než výměna kapaliny u hydraulických brzd. S údržbou tedy strávíte méně času a vše zvládnete bez specializovaných nástrojů.
  2. Nižší cena: Mechanické kotoučové brzdy jsou cenově dostupnější, než je tomu u hydraulických brzd.

Nevýhody mechanických brzd

  1. Nižší brzdná síla: účinnost brzdění u mechanických brzd je v porovnání s hydraulickými brzdovými systémy nižší. Mnozí cyklisté s přibývajícími zkušenostmi dají přednost hydraulickým brzdám, které jim jsou zejména v obtížnějším terénu větší oporou.
  2. Složitější seřízení: na rozdíl od hydraulických brzd se vymezování vzdálenosti mezi kotoučem a brzdovými destičkami provádí manuálně. Seřízení brzd je proto o něco pracnější než u hydrauliky.

Cyklobazar radí: seřízení a údržbu kotoučových brzd zvládnete s trochou praxe sami. Přečtěte si, jak při údržbě postupovat.

mechanická kotoučová brzda a detail lanka
mechanická kotoučová brzda a detail lanka

Mechanické kotoučové brzdy vs. hydraulické. Které jsou lepší?

Univerzální odpověď neexistuje. Mechanické brzdy jsou méně účinné než hydraulické kotoučové brzdy. Pořizovací cena však bývá nižší a také péče o brzdy je snazší, než jak je tomu v případě hydraulických kotoučových brzd.

Hydraulické brzdy zaujmou vyšším výkonem, který oceníte na náročnějších trasách nebo když vás při vyjížďce překvapí nevlídné počasí. Počítejte však s větší počáteční investicí i většími nároky na údržbu.

Při výběru se tedy řiďte primárně tím, do jakého terénu – případně na jakou vzdálenost a jak často – s kolem vyrazíte a kolik chcete do nových brzd investovat.