Podle čeho vybírat trekingové nebo krosové kolo?

Podle čeho vybírat trekingové nebo krosové kolo?

Trekingová a krosová kola vypadají na první pohled podobně a obě jsou navíc určena k jízdě v méně náročném terénu a na asfaltových cestách či nezpevněném povrchu. Liší se však způsobem jízdy. V tomto článku si přiblížíme rozdíly mezi oběma typy kol, abyste si dokázali vybrat model, který bude přesně vyhovovat vašim požadavkům.

Rozdíl mezi trekingovým a krosovým kolem

I když jsou si obě podobná, existují mezi nimi základní rozdíly, podle kterých od sebe krosová a trekingová kola rozeznáte.

1. Délka trasy

Trekingové kolo je navrženo pro delší cykloturistické výlety – například několikadenní vyjížďky, při kterých cyklisté dbají na zachování maximálního pohodlí během jízdy.

Krosové kolo je naopak pro sportovnější jízdu na kratší vzdálenosti. Důraz je kladen na dosažení vyšší rychlosti.

2. Rám kola

Trekingové kolo má kratší rám, který bývá lépe uzpůsobený pro jízdy na delších trasách. Díky kratšímu rámu můžete na kole sedět vzpřímeně a při delší jízdě se budete cítit pohodlněji.

Krosová kola naopak disponují delším rámem, který umožňuje „položenější“ posed, a tím i dosažení vyšších rychlostí při šlapání.

3. Vybavení kola

Standardní výbavu trekingového kola tvoří blatníky, nosiče, osvětlení či stojánek. Toto příslušenství usnadňuje přepravu zavazadel a dalších nezbytností na cestách.

Krosová kola podobným příslušenstvím běžně vybavena nejsou (doplňky však lze přikoupit zvlášť i pro tyto modely). Proto jsou lehčí a snazší na manipulaci při rychlé jízdě.

4. Velikost trekingových kol 27,5” a 29”

Velikost kol ovlivňuje manévrovatelnost, průchod terénem a další faktory, které ovlivňují celkový požitek z jízdy. Mezi nejpopulárnější velikosti patří kola o velikosti 27,5 a 29 palců, přičemž obecně lze říci, že:

  • Trekingová kola 27,5" – menší kola jsou tužší, lehčí, snáze se ovládají, ale při jízdě mají menší kontakt s terénem. Využívají je většinou jezdci s menší postavou.
  • Trekingová kola 29" – větší kola zajišťují lepší průjezd terénem a lepší setrvačnost. Jsou však těžší a zároveň o něco hůře ovladatelné než kola o menší velikosti. Využívají je cyklisté s vyšší postavou.
stylové klasické trekingové kolo
stylové klasické trekingové kolo

Nejlepší značky trekingových a krosových kol

Hledáte nejlepší krosové kolo nebo snad trekingové kolo pro jízdu v nenáročném terénu?

  •  V kategorii trekingových kol patří mezi oblíbené stálice trekingová kola Merida. Alternativou mohou být trekingová kola Scott z dílny švýcarských výrobců.
  •  Ze zahraničních značek dále stojí za zmínku krosová kola Specialized. Americký výrobce se může pochlubit více než čtyřicetiletou historii na trhu, a kromě kol se specializuje také na výrobu cyklistických helem, treter a jiného cyklistického příslušenství.

Dámská vs. pánská trekingová a krosová kola

Krosové či trekingové kolo můžete vybírat nejen podle výrobce, ale také podle pohlaví. Stále žádanější jsou krosová a trekingová dámská kola, které jsou přizpůsobeny ženské anatomii.

Na rozdíl od mužů mají ženy kratší trup, delší nohy a širší pánevní kosti. Dámské modely trekingových a krosových kol tyto tělesné odlišnosti zohledňují.

Oproti kolům pro muže mají dámská kola rozdílnou geometrii: například kratší horní rámovou trubku, širší sedlo a užší řídítka. Díky tomu si mohou cyklistky vychutnat požitek ze svižné jízdy v terénu na maximum.

dámské trekingové kolo
dámské trekingové kolo

Kolo vybírejte (také) podle druhu jízdy

Při výběru krosového či trekingového kola zohledněte také úroveň zkušeností či stylu jízdy. Obecně máte na výběr ze dvou možností:

  • Rekreační modely trekingových a krosových kol jsou určeny pro nenáročnou jízdu. Jedním z hlavních kritérií je důraz na zachování pohodlí při nástupu i sesedání z kola či během samotné jízdy.
  • Sportovní modely trekingových a krosových kol jsou určeny spíše pro „adrenalinovější“ cyklisty, kteří dávají přednost jízdám ve vyšších rychlostech.

Vyrazte do terénu s novým kolem z Cyklobazaru

Sháníte trekingové nebo krosové kolo ve skvělém stavu a za příznivou cenu? Na Cyklobazaru najdete všechno potřebné vybavení, abyste na kole zdárně dosáhli cíle.