Jak vybrat pedály na kolo: jsou lepší nášlapné nebo klasické?

Jak vybrat pedály na kolo: jsou lepší nášlapné nebo klasické?

Pokud přemýšlíte o výběru nových pedálů na kolo, je důležité vzít v úvahu váš styl jízdy a jakým způsobem kolo využíváte. Správná volba pedálů vám zpříjemní jízdu a pomůže k efektivnějšímu šlapání. V tomto článku se pro vás pokusíme vybrat ty nejvhodnější.

Druhy pedálů

Existují různé druhy pedálů, základní rozdělení je na klasické, platformy a nášlapné pedály. Každý typ je vhodný pro jiné použití. Zamyslete se nad tím, co od pedálů očekáváte a jak je nejčastěji budete využívat.

Klasické pedály - plastové, kovové

Když se řekne klasické pedály na kolo, většina si představí pedály, které jsme používali jako děti nebo je známe z obyčejných kol. Tyto pedály jsou ploché a neposkytují příliš dobrou oporu pro šlapání. Setkat se s nimi můžete na městských kolech, případně se dodávají jako základní výbava k novému kolu z obchodu. Rozlišujeme dva základní typy – kovové a plastové.

Plastové pedály jsou cenově dostupné a vhodné pro běžnou jízdu po městě. Bývají málo odolné a časem můžou prasknout. Kovové pedály jsou těžší a dražší, ale vydrží déle a můžete se na ně více spolehnout. Neposkytují tak dobrou oporu jako platformy nebo nášlapné pedály.

Klipsny - pedály s řemínky

Klipsna slouží pro lepší zajištění nohy na pedálu během jízdy. Je vyrobená z plastu a má tvar rámečku, do kterého se noha zapne pomocí řemínku. Tímto způsobem je noha pevně spojena s pedálem a umožňuje lepší přenos síly při šlapání. Klipsny byly v minulosti oblíbené mezi silničními cyklisty. Velkou nevýhodou je špatné uvolňování nohy z pedálu. V dnešní době je nahradily pedály nášlapné.

Jednostranný nášlapný silniční pedál
Jednostranný nášlapný silniční pedál

Platformové pedály

Platformy se podobají se klasickým pedálům, ale mají širokou základnu, která poskytuje lepší stabilitu a oporu v terénu. Jsou vybaveny výstupky tzv. piny pro lepší přilnavost obuvi. Díky tomu jsou oblíbené v disciplínách jako sjezd, enduro, freeride nebo BMX. Pokud hledáte pedály s velkou oporou, přilnavostí a zároveň rychlou možností sundat nohu z pedálu, jsou pro vás platformy správnou volbou.

Nášlapné pedály

Jedná se o systém pevného spojení nášlapného pedálu a cyklistické tretry (boty), které zajišťuje tzv. kufr připevněný na botě a upínací mechanismus pedálu. Na rozdíl od klasických pedálů tak dochází k ideálnímu přenosu síly při šlapání, kdy zabíráte i při šlapání nahoru. Uvolnění boty z pedálu pak probíhá pohybem do strany. Ze začátku je pro většinu cyklistů tento systém upínání nezvyklý a ne každému vyhovuje. Nacvaknutí a vycvaknutí pedálu je potřeba chvíli trénovat. Díky stabilitě a perfektnímu přenosu síly tento systém využívají všichni závodníci, ve většině cyklistických disciplínách.

Nášlapné pedály pro MTB
Jsou určeny pro použití na horských kolech a umožňují „nacvaknutí“ pedálu z obou stran. Díky tomu lépe nasadíte botu na pedál v terénu nebo pří závodě. Označují se také jako SPD (Shimano Pedaling Dynamics). Jedním z prvních výrobců tohoto systému byla firma Shimano. Ostatní firmy mají systém podobný. Kufr je dodáván s pedály a montuje se na botu, kde je schován v podrážce, takže chůze v těchto botách není problém.

Nášlapné pedály pro silniční kola
Na rozdíl od horských nášlapných pedálů do nich lze nastoupit pouze z jedné strany a jejich kufry jsou větší. Díky tomu dochází k lepšímu rozložení síly na plochu boty a jízda je tak efektivnější. Díky tomu, že je kufr velký, nelze ho schovat do podrážky boty a chůze je pak komplikovaná.

Kombinované nášlapné pedály
Kombinují klasický a nášlapný pedál. Jsou ideální pro ty, kteří chtějí využívat nášlapný pedál, ale zároveň jezdit i běžné obuvi. Tento pedál má z jedná strany nášlapný systém a z druhé strany klasickou pedálovou plochu. Ocení je všichni kdo například dojíždějí do práce a o víkendu si chtějí užít sportovnější jízdu.

Kombinovaný nášlapný pedál
Kombinovaný nášlapný pedál

Parametry pro výběr - hmotnost, materiál, kompatibilita

Hmotnost pedálů se odvíjí od použitého materiálu a konstrukce. Nejčastěji jsou pedály vyrobeny z karbonu nebo hliníku. Lehčí pedály mohou přispět k lepšímu výkonu a snadnějšímu šlapání. Váhová úspora se pak promítne na ceně. Ideálním kompromisem jsou proto hliníkové pedály, které zaručí dobrou funkčnost a výdrž za rozumnou cenu. Existuje spousta výrobců nášlapných pedálů a jejich vzájemná kompatibilita je omezená. Kufry na botu se vždy součástí s nášlapných pedálů, problém může být pokud budete chtít stejnou botu použít pro více druhů pedálů. Kompatibilitu si ověříte na webu výrobce.

Nejrozšířenější jsou systémy Shimano SPD (horská kola), případně Shimano SPD-SL pro silniční kola. Případně konkurenční systém „Look“ od stejnojmenného výrobce.

Nejlepší značky pedálů

Shimano je jednou z nejznámějších značek. Jejich pedály jsou známé pro svou kvalitu a spolehlivost a skvělý výkon. Značka Look si získala velkou popularitu hlavně mezi profesionálními cyklisty. V segmentu enduro a sjezdových kol jsou oblíbeny značky jako Crankbrothers, Deity nebo DMR. Nesmíme zapomenout ani na značku Speedplay a jejich minimalistický design.

Montáž na kolo a jejich údržba

Při montáži pedálů na kolo dejte pozor, rozlišujeme totiž levý a pravý pedál. Pravý pedál bývá označen písmenem R (right) a má klasický závit, levý pedál bývá označen písmenem L (left) a má závit opačný. Pravý pedál utahujeme po směru hodinových ručiček a levý pedál proti směru hodinových ručiček. Před montáží doporučujeme závit pedálu lehce namazat vazelínou.

Pro správnou funkci nášlapný pedál občas vyčistěte a promažte. Pomocí kartáče odstraňte nečistoty, umyjte a nechte pedál proschnout. Následně promažte mechanismus a znova očistěte.